Länk till startsida
Löderups Strandbad

Boken Löderups Strandbad 100 år utgavs av mig år 1999. Den föregicks av en fotoutställning, där medlemmarna i villaägareföreningen bidrog med gamla och nya foton. Frestelsen var stor att kommentera bilderna och skriva mer ur protokoll och vad enskilda kunde berätta. Så blev det ett album.

Erosionen hade i många år bekymrat de boende, särskilt dem, som bodde närmast havet. Två sommarvillor och scoutstugan hade underminerats av vågorna. Husägare längs stranden hade till stora kostnader tvingats lägga stenbumlingar för att hindra vågorna att äta på sanden. Därför kom ett kapitel i boken att särskilt ägnas erosionen.

Löderups Strandbad av idag är bebyggd i huvudsak längs havet på de gamla sandklitterna. Men ett femtiotal hus ligger uppe på åsen, kallad Kåsebergaåsen eller Löderupsåsen. Uppe på Löderup 29:14 fann vi en flintaspets. Den är nu inlämnad till historiska museet i Lund. Vi fick veta, att spetsen är från 5000 f. Kr. På den tiden var bara åsen bebyggd – omgivningen både norr och söder om var sankmarker.

Ladda ner Löderups Strandbad 100 år
Högupplöst för egen utskrift / bredband(13 MB)
Lågupplöst för skärmläsning / modem (3 MB)